بایدها و نبایدهای اینترنت ویژه کودک و نوجوان

بایدها و نبایدهای اینترنت ویژه کودک و نوجوان
گفت‌وگو با محمد آزمون، کارشناس و کنشگر فضای مجازی کودک/
بایدها و نبایدهای اینترنت ویژه کودک و نوجوان

محمد آزمون، کارشناس و کنشگر فضای مجازی کودک: موضوع اینترنت پاک برای کودک و نوجوان یک دغدغه جهانی است، آگاهی مقدمه است و زیرساخت اینترنت ویژه کودکان از مدیریت درگاه‌های ورود کودکان به اینترنت آغاز می‌شود.

قابلیت‌های آموزشی و سرگرمی اینترنت برای کودکان و نوجوانان انکارناپذیر است اما استفاده مدیریت نشده از آن آسیب‌هایی در پی دارد. موضوع فضای مجازی ویژه کودک و نوجوان در سال‌های اخیر در دستور کار نهادهای مختلف بوده و اقداماتی هم صورت گرفته اخیرا هم عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات از راه‌اندازی اینترنت کودک و نوجوان تا پایان سال خبر داده (منبع ایرنا) اما مفهوم اینترنت کودک و نوجوان هنوز برای خیلی از پدران و مادران ناشناخته است. در همین زمینه با محمد آزمون، مدیر عامل شرکت دانش بنیان راهکارهای هوشمند امین، فعال در حوزه فضای مجازی کودک و تولیدکننده تبلت کودک نارتب، گفتگو کرده‌ایم.

اینترنت کودک و نوجوان چیست؟

به گزارش خبرنگار توسعه پویا، محمد آزمون، با بیان اینکه فضای مجازی هم مانند فضای واقعی نیازمند محیط اختصاصی برای کودکان و نوجوانان است، تصریح کرد: در فضای واقعی کودکان محیط اختصاصی آموزشی، بهداشتی، تفریحی و.. دارند. پدران و مادران نظارت می‌کنند که فرزندان با افراد موجه از گروه همسالان ارتباط دوستانه برقرار کنند، به هر محیطی وارد نشوند و حتی زودتر از موعد و از کانال نامناسب اطلاعات دریافت نکنند و… هدف از اینترنت کودکان و نوجوانان پیاده‌سازی همین سیاست تربیتی، در اینترنت است.

وی افزود: تدارک فضای اختصاصی برای کودکان و نوجوانان، با امکان مدیریت سطح دسترسی، برنامه‌ریزی زمان استفاده و ارائه محتوای مناسب کودک و نوجوان و… اهداف اجرایی اینترنت ویژه کودک و نوجوان هستند.

اینترنت پاک برای کودکان و نوجوانان یک دغدغه جهانی است

آزمون با بیان اینکه موضوع اینترنت پاک برای کودک و نوجوان یک دغدغه جهانی است، ادامه داد: از سال ۲۰۰۴ کمیسیون اروپا با هدف بالابردن آگاهی عمومی در زمینه چالش‌های اینترنت و نگرانی‌های خانواده‌ها درباره آسیب‌های ناشی از حضور فرزندان در فضای مجازی، یک روز در سال را با نام روز جهانی اینترنت‌امن‌تر (SID) نامگذاری کرده است.

وی افزود: روز اینترنت امن‌تر که در ایران با نام روز اینترنت پاک شناخته می‌شود، اکنون تقریباً در ۱۷۰ کشور جهان جشن گرفته می‌شود و انارستان نماینده رسمی روز اینترنت امن‌تر در ایران است و در همین راستا چهار سال پیاپی مراسم این روز را برگزار کرده‌است.

اینترنت کودک از آگاهی بخشی آغاز می‌شود

این کارشناس فضای مجازی کودک تاکید کرد: تمام این سازوکارها زمانی به کار می‌آید که پدران و مادران دانش خود را از فناوری‌های ارتباطی، قابلیت‌های فضای مجازی و آسیب‌های آن افزایش بدهند و تلاش کنند کودک را در مسیری هدایت کنند که با اراده و شناخت خودش از آسیب‌های فاصله بگیرد.

زیرساخت اینترنت کودک و نوجوان، ابزارها، راهکارها

این کارشناس و کنشگر فضای مجازی کودک با بیان اینکه زیرساخت اینترنت ویژه کودکان از مدیریت درگاه‌های ورود کودکان به اینترنت آغاز می‌شود، گفت: نخستین درگاه دستگاه هوشمند ارتباطی مانند تبلت و گوشی هوشمند است. در این زمینه تبلت ویژه کودک و نوجوان و نرم‌افزارهای کنترل تبلت توسط والدین (پرنتال کنترل) مدیریت تمام امکانات تبلت و گوشی هوشمند را در اختیار پدر و مادر قرار می‌دهند. والدین می‌توانند با آنها استفاده از دستگاه هوشمند، اینترنت، برنامک‌ها و حتی درگاه‌های ورودی و خروجی را مدیریت کنند و سطح دسترسی و زمان استفاده از تبلت رو هم برنامه‌ریزی و کنترل کنند.

وی ادامه داد: اپراتورهای مخابراتی بزرگ دنیا سیم کارتهای ویژه کودک و نوجوان ارائه کرده‌اند و در ایران هم چند سالی است که سیم‌کارت کودک و نوجوان انارستان طراحی و پیاده‌سازی شده است که اینترنت آن برپایه فهرست سپید است یعنی کودک و نوجوان از طریق اینترنت این سیم کارت تنها امکان دسترسی به سایت‌های مناسب کودکان و نوجوانان را دارند.

در تامین محتوای ویژه کودک و نوجوان جا کار زیاد است

آزمون تاکید کرد: در کنار محدود کردن سطح دسترسی، لازم است محتوای مناسب ویژه کودکان و نوجوانان مطابق الگوهای تربیتی و فرهنگی هر کشوری هم تولید و تامین بشود. در این زمینه جا برای کار زیاد است.

وی گفت: در بیشتر کشورهای دنیا محتوای کودک و نوجوان از بازی، کارتون تا کتاب و اسباب بازی و برنامک‌ها برپایه نظامنامه‌های مشخص دسته‌بندی سنی می‌شوند. تمام اینها در این سال‌ها در ایران هم تدارک دیده شده، نمونه‌اش سامانه رایگان چی‌خوبه است. کافی است در این حوزه اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی بشود، بنابراین اینترنت کودک و نوجوان موضوع تازه‌ای نیست، در سال‌های اخیر هم درباره آن صحبت شده و هم کارهایی انجام شده است.

نقش دولت در راه‌اندازی اینترنت کودک و نوجوان چیست؟

این کنشگر فضای مجازی کودک در پاسخ به این پرسش که «آیا دولت باید متولی اینترنت کودک و نوجوان باشد یا بخش خصوصی»، ابراز داشت: معتقدم دولت نه می‌تواند و نه لازم است که وارد کار اجرایی در این حوزه بشود، دولت کار تنظیم مقررات، نظارت و تسهیل‌گری را انجام بدهد. باید سیاستگذاری، بسترسازی و پشتیبانی کند و در حوزه آگاهی‌بخشی از ظرفیت‌های دولتی بهره بگیرد و اجازه بدهد بخش خصوصی کار اجرا را انجام بدهد.

مسعود صادقی

یک دیدگاه برای “بایدها و نبایدهای اینترنت ویژه کودک و نوجوان

  1. اطلاعات خوبی بود، من فکر می‌کردم این اینترنت کودک هم یک بهانه ای برای فیلترینگ باشه اما با این توضیحات قانع شدم که لازمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر اخبار مرتبط