در هفته گذشته اظهارنظرها و رویدادهایی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم ترین آنها می توان به”زنجیره ابزارهای مالی و مشتقه شمش نقره راه اندازی می شود”،”صندوق طلا نسبت به خرید سنتی طلا چه برتری دارد؟”،”شفافیت قیمت و رشد صادرات زعفران از مسیر بورس کالا”و “راه اندازی نخستین قرارداد اختیار معامله صندوق طلای مبتنی بر شمش طلا ” اشاره کرد.
زنجیره ابزارهای مالی و مشتقه شمش نقره راه اندازی می شود
به گزارش توسعه پویا از کالاخبر،مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران با بیان اینکه زنجیره ابزارهای مالی و مشتقه شمش نقره در بورس کالای ایران راه اندازی می شود، گفت: نقره به دلیل نوسانات قیمت و تقاضای جهانی یکی از محبوب ترین دارایی های قابل معامله در جهان و بورس ها است که طبق برنامه های بورس کالا، معاملات گواهی سپرده، قرارداد آتی، اختیار معامله و صندوق های کالایی بر پایه این دارایی راه اندازی می شود.
رحمان آراسته با بیان اینکه در آینده نزدیک زنجیره معاملات بورسی نقره در بورس کالای ایران تکمیل خواهد شد، خاطرنشان کرد: پس از پذیرش گواهی سپرده شمش نقره یک کیلویی با عیار ۹۹۹ در خزانه بورس کالای ایران، معاملات گواهی سپرده آن در سامانه بورس کالا با اندازه ۱ گرمی راه اندازی خواهد شد.
وی ادامه داد: پس از آن نیز معاملات قراردادهای آتی مبتنی بر گواهی سپرده نقره پذیرش و راه اندازی می شود. قرارداد آتی این دارایی پایه ۱۰ گرمی یعنی معادل ۱۰ گواهی سپرده نقره خواهد بود و معاملات آن نیز در سامانه معاملاتی بورس کالا قابل معامله است.
صندوق طلا نسبت به خرید سنتی طلا چه برتری دارد؟
رئیس اداره توسعه ابزارهای مالی بورس کالای ایران مزایای سرمایه گذاری در صندوقهای طلای بورس کالا را نسبت به خرید سنتی طلا در بازار فیزیکی تشریح کرد و گفت: خرید طلای فیزیکی همیشه یک نگرانی همراه خود دارد و آن نگهداری و امنیت آن است. این چالش با ابزارهای مبتنی بر طلا در بورس مرتفع شده که یکی از این ابزارها صندوقهای طلا هستند. در این ابزار مالی، خرید با سرمایههای خیلی کوچک امکان پذیر بوده و این مزیت به سرمایه گذاران خرد اجازه میدهد تا با سرمایه حداقل ۵۰۰ هزار تومان نیز بتوانند روی دارایی طلا سرمایه گذاری کنند.
آناهیتا فولادیفر ادامه داد: مزیت دیگر نقدشوندگی بالای آن است که خیلی راحت در بورس خرید و فروش میشوند. وجود بازارگردانها هم این روند را تسهیل کرده و اگر سرمایه گذاری قصد فروش واحدهای صندوق طلای خود را داشته باشد، کمتر از چند دقیقه زمان نیاز دارد.
وی تاکید کرد: سرمایه گذاری در صندوقهای طلا ریسکهای معمول خرید و نگهداری فیزیکی طلا از قبیل تقلبی بودن و یا عیار پایین را نیز ندارد و این مزیت دیگر سرمایه گذاری در بازار طلا از طریق این ابزار است. معافیت مالیاتی و خرید و فروش به صورت برخط از طریق سامانههای معاملاتی همه کارگزاریها نیز دیگر مزایای صندوقهای طلاست که علاوه بر حفظ ارزش پول در شرایط تورمی، میتواند به رشد سرمایه افراد متناسب با رشد قیمت طلا کمک کرده و سرمایه گذار را از سود بازار طلا منتفع کند.
شفافیت قیمت و رشد صادرات زعفران از مسیر بورس کالا
هفته گذشته نشستی با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، نمایندگان مجلس، معاون وزیر کشاورزی و مدیرعامل بورس کالای ایران، سازوکار عرضه زعفران در بازار سرمایه به کمک صندوقهای سرمایهگذاری بررسی شد.به اعتقاد حاضران در این نشست، ضرورت دارد تا در راستای بهبود وضعیت تولید، عرضه و صادرات زعفران، باید شفافیت در قیمت و عدم دخالت دولت در این حوزه پیگیری شود؛ بنابراین استفاده از ظرفیت بازار سرمایه میتواند این هدف را محقق کند. از سوی دیگر ترغیب سرمایهگذاران به حضور در بخش فرآوری زعفران زمانی امکانپذیر است که قیمت این محصول واقعی و شفاف مشخص شود.
حمایت از کشاورز و کشف قیمت واقعی زعفران
در این راستا محسن زنگنه، نماینده مجلس و مسئول پیگیری طرح عرضه زعفران در بازار سرمایه ضمن تشویق صندوقهای سرمایهگذاری به خرید گواهیهای سپرده زعفرانی که به طور مستقیم توسط کشاورز در اختیار بورس کالا قرار گرفته است، گفت: این طرح علاوه بر حمایت از کشاورزان، زمینه قیمتگذاری دقیق و واقعی زعفران را مهیا کرده و به افزایش سطح صادرات آن و سرمایهگذاری در بخش فرآوری زعفران منجر میشود.
او خاطرنشان کرد: طبق مدل تعریف شده، صادرکننده به مرور گواهیهای سپرده را خریداری کرده و آنها را تبدیل به پول و سود میکند و بدینترتیب هم کشاورز، هم صادرکننده در کنار صندوقهای سرمایهگذاری، صاحب منفعت میشوند.
اهمیت بازارگردان در معاملات زعفران
در ادامه حسین عبده تبریزی، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز با تأکید بر این اصل که بازار وظیفه حاکمیتی ندارد و این ایده در جریان بازار مطرح شده است، گفت: آنچه در روند کار باید مورد توجه باشد، بازرگانی این محصول است و باید برای رقابتی کردن تجارت زعفران تلاش کرد.
او ادامه داد: بازارگردانی زعفران در بازار سرمایه مسئله مهم دیگری است که باید در مورد آن فکری کرد. در واقع ضرورت دارد به کمک بازارگردان، کف قیمت زعفران تعیین شود و دولت یا همان شورای قیمتگذاری زعفران از این پروسه کنار روند.
آراسته مدیر بازار مشتقه و صندوق های کالایی بورس کالای ایران نیز گفت: بورس کالا آمادگی کامل جهت طراحی ابزارهای مختلف مالی در خصوص زعفران و حمایت از بخش تولید را دارد.
راه اندازی نخستین قرارداد اختیار معامله صندوق طلای مبتنی بر شمش طلا
بورس کالای ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد که قراردادهای اختیار معامله واحدهای سرمایه گذاری صندوق طلای دنای زاگرس (جواهر) با سررسید بهمن ۱۴۰۳ از روز سه شنبه ۲۴ مهرماه راه اندازی می شود. نکته قابل توجه اینکه، قرارداد اختیار معامله برای نخستین بار روی واحدهای صندوق طلای جواهر که کل منابع مالی آن روی شمش طلا سرمایه گذاری شده است، راه اندازی می شود.
معاملات قرارداد اختیار معامله صندوق طلای جواهر با امکان استفاده از استراتژی کاوردکال و اندازه قرارداد ۱۰ واحد سرمایه گذاری قابل معامله خواهد بود.همچنین این معاملات بدون حد نوسان قیمتی با دوره گشایش به مدت ۳۰ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و با دوره عادی معاملاتی ادامه می یابد. سقف مجاز موقعیت های باز و هم جهت مشتریان حقیقی و حقوقی در هر نماد معاملاتی، بدون سقف است.
لینک کوتاه: