الزام به تشکیل سبد سهام معطوف به سهام بنیادی


پایگاه خبری تحلیلی توسعه پویا، با توجه به اینکه تعداد سهامداران بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون به رقمی در حدود ۱۲ میلیون و پنجاه و شش هزار کد سهامداری رسیده بطوریکه در آخرین عرضه اولیه در ۱۶/۱۱/۹۸ یک میلیون و شصت هزار کد معاملاتی شرکت کردند. حضور و ورود گسترده سرمایه گذاران به بازارسرمایه نتایج مثبتی رابرای اقتصاد کشور بدنبال دارد زیرا جمع آوری نقدینگی در بازارهای اقتصادی و انتقال آن به بازار سرمایه موجب کاهش تلاطمات اقتصادی می شود اما سرمایه گذاران جدید باید توجه داشته باشند رویکرد میان فعالان بازار، دیدگاه متفاوت در زمینه تشکیل سبد سهام و تخصیص دارایی ها به تک سهم یا به عبارتی پرتفوی تک سهمی، معتقدند که با اشراف و بررسی کامل اقتصاد کلان، صنعت و شرکت به شناسایی سهم مستعد رشد پرداخته و تمام وجوه خود را در بازار سرمایه معطوف به خرید تک سهم می کنند.
رویکرد میان فعالان بازار، دیدگاه متفاوت در زمینه تشکیل سبد سهام و تخصیص دارایی ها به تک سهم یا به عبارتی پرتفو تک سهمی، اختلاف نظر وجود داشته، طرفداران تک سهمی معتقدند که با اشراف و بررسی کامل اقتصاد کلان، صنعت و شرکت به شناسایی سهم مستعد رشد پرداخته و تمامی وجوه خود در بازار سرمایه را معطوف به خرید تک سهم کنند. همچنین عنوان می دارند که با توجه به اینکه سهم مربوطه را از تمامی جوانب مورد بررسی و تحلیل قرار داده اند لذا توانایی مهار ریسک های مترتب به سهم را دارند و با احتمال خطایی ناچیز (نزدیک به صفر) اهداف قیمتی برآوردی آن ها در سررسیدهای مورد نظر که عمدتاً میان مدت و بلند مدت است، محقق خواهد شد.
رویکرد طرفداران تشکیل سبد سهام و تئوری پرتفو، معتقدند که باید با تشکیل سبد سهام نسبت به مهار ریسک و تحقق عدم احتمال پارامترهای مورد نظر، اقدامات و تمهیدات لازم را به عمل آورد و در واقع با سهام موجود در سبد سهام به صورت تجمیعی ریسک های مترتب بر کل پرتفو را کاهش داد.
به نظر می رسد با توجه به موارد پیش گفته و شرایط حاکم بر بازار سرمایه ایران مشتمل بر ریسک سیستماتیک کنونی و از طرفی عدم تقارن اطلاعاتی که منشای آن عدم کارایی اطلاعاتی بازار است، می بایست بخشی از سبد سهام حتما به سهام بنیادی و با جریانات نقدی مثبت و مستمر و حاشیه سود معقول تخصیص یابد. زیرا سهام مزبور با توجه به پارامترهای بنیادی مناسب از قبیل سودآوری، جریانات نقدی مثبت ورودی و تقسیم سود جذاب مجامع سالانه، همواره توجه فعالان حقوقی بازار را به خود معطوف می داردکه این مهم منجر به ایجاد تقاضای مناسب برای سهام مزبور در مقاطع زمانی مختلف خواهد بود.
لذا سهام مزبور در بازارهای نزولی کمتر دستخوش نزول و اصلاح می شوند و بعضاً ریسک بازدهی منفی پرتفو را تا حد زیادی مهار می کنند. همچنین با بررسی روندها و سابقه تاریخی موجود در بورس اوراق بهادار ایران نیز می توان گفت در دوره های ریزشی بازار سرمایه بعضا سهام مزبور که عمدتاً دارای بتای پایین هستند و در سهام تدافعی افراز می شوند، نتایج عملکردی چندانی از منظر بازدهی برای صاحبان صاحبان سهام مزبور ایجاد نمی کنند. بنابراین پیشنهاد می شودبخش بیشتری از پرتفو با توجه به درجه ریسک پذیری – ریسک گریزی افراد به سهام (بنیادی) تخصیص یابد که قطعاً در عملکرد کلی سبد سهام در بازار سرمایه نتایجی مناسبی به همراه خواهد داشت.
ابوالقاسم حکیمیان
کارشناس ارشد مالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر اخبار مرتبط